Продукти:
500 гр. брашно
300 гр. свинско месо
2 яйца
1/2 мая
1 ч.л. захар
сол
топла вода
масло
1 пиперка по желание
Това е поредната македонска рецепта в моя блог.
Ползвах рецептата на свекърва ми, но съм направила и някои малки промени. Моят
любим обича да яде пастърмалийята като основно ястие за вечеря, но мисля, че тя
би била и много добра закуска.
Начин на приготвяне:
Маята с една лъжичка захар, сол и малко топла
вода се оставя да втаса.
Брашното, малко сол, топла вода (може би около
200 мл.) и втасалата мая се омесват добре на средно меко тесто. Готовото тесто
също се оставя за да втаса. Според рецептата това тестото се разделя на 4 равни
топки, но аз импровизирах и половината тесто го направих на нещо като една
малка пица. Ако го правите по оригиналната рецепта четирите топки се притискат
и се разстилат, като гледате да придобият леко продълговата форма. Тестото се
притиска, така че по краищата да остане малко по-дебело, а в средата да е
по-тънко.
Свинското месо се нарязва на ситни късчета и се посолява.
Парченцата едно по едно се нареждат върху пастърмайлията като леко се притискат
в тестото. По същият начин може и да сложите парчета пипер, това не се прави
според оригиналната рецепта, но се получава добре. Слагат се няколко парченца
свинска мас (аз използвах краве масло) върху тестото и се слага да се пече в
предварително загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да е готово се намазва
с едно разбито яйце и когато пастърмайлията е опечена напълно се вади от фурната
и се завива в алуминиево фолио поне за 10-тина минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар