1 ч.ч. белени фъстъци (ползвах 1/2 сурови и 1/2 печени)
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
От скоро имам кухненски робот и се старая да го ползвам пълноценно. Постоянно ми хрумват идеи за неща, които преди не съм можела да приготвя без някоя от функциите на робота и така ми хрумна и за домашно фъстъчено масло. Поразрових се за рецепти, но все пак както винаги не се сдържах и включих или изключих чуждите някои подробности.
Начин на приготвяне:
Фъстъците се изсипват в купата на робота (ползвах тази за ядки и кафе) и се мелят.
Първоначално стават на трохи и това е лесната част.
Меленето продължава и фъстъците започват да стават все по лепкави, тогава ще е необходимо често да спирате и да раздрусате купата или дасъборите сместа с лъжица. Това продължава докато фъстъците не станат на маслена смес.
Към фъстъчената смес се добавят зехтина и меда и се разбърква добре. Фъстъченото масло е готово за намазване на филийки или може да го съхранявате в хладилника ако издържи :) но в къщи този деликатес не се задържа дълго.
На мен не ми се получи с този наситен фъстъчен вкус както купешкото масло, но въпреки това съм доволан от резултата.Надявам се и на вас да ви хареса.
Никога не съм пробвала домашно фъстъчено масло и дори не съм се замисляла за съставките. Просто великолепно! Благодаря ти! Прекрасен четвъртък!
ОтговорИзтриване