вторник, 16 юли 2013 г.

Кускус със зеленчуков сос

Продукти:
100-150 гр. кускус
1 глава лук
1 тиквичка
2 пиперки
4 едри домата
зехтин
сол
1 стрък пресен босилек






Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, тиквичката на кубчета, пиперът на лентички, а доматите се настъргват.
В загрят зехтин се слага лукът да се пържи, когато омекне се добавя пиперът и накрая тиквичката. Зеленчуците се първат докато омекнат, тогава се добавят доматите, посолява се и се оставя да къкри докато се поизпари течността. Когато зеленчуковият сос е готов и е остана съвсем малко течност се добавят листата босилек, нарязани на ситно. Сосът се разбърква и се оставя за още една-две минути да къкри и след това се сваля от котлона. 
Паралелно с приготвянето  на зеленчуковия сос се вари и кускусът в подсолена, вряща вода докато омекне.
Когато и двете части на ястието са готови кускусът се прецежда от водата и се разпределя в две чинии, отгоре се слага част от зеленчуковия сос и е готово за сервиране. 
Поличава се много вкусно и у дома това се е превърнало в емблематична лятна манджа, макар и да не много традиционна рецепта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар