понеделник, 19 ноември 2012 г.

Масленки в два варианта

Продукти:

за масленките
250 гр. краве масло
250 гр. пудра захар
 2 1/2 ч.ч. брашно
3 жълтъка
2 ванилия

за целувките
3 белтъка
200 гр. пудра захар
1 ванилия
20 гр. смлени ядки (аз ползвах лешници)

за шоколадовите масленки
100 гр. шоколад
50 гр. масло
киви

Начин на приготвяне.
За масленките
Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато захарта се разбие добре. Добавят се жълтъците, ванилията и брашното и се замесва масленото тесто. След това имате два варианта какво да направите с тестото. Ако имате форми за мъфини късате топчета от тестото и ги разстилате по дъното на хартийките. Ако не разполагате с хартийки за мъфини е допре да сложите тестото за час в хладилника за да не се разтече по време на печене. След като тестото се стегне в хладилника се вади и се разстила тесто с дебелина 5 мм., нарязва се с формички за сладки и готовите масленки се нареждат върху хартия за печене. Който и от вариантите да изберете масленките се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна  докато порозовеят. Когато ги извадите от фурната ги оставете за малко да изстинат преди да ги ползвате.












За шоколадовите масленки
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. Върху опечените масленки слагате по резен киви ( може да ползвате и друг плод, примерно с ягоди си мисля, че ще се получи добре, но аз разполагах с киви и комбинацията ми хареса) и отгоре заливате с част от шоколадовата глазура. След това слагате сладките в хладилник за да се стегне шоколадът. Количеството глазута и плод зависи от това колко масленки ще приготвите. Сместа за целувки е достатъчна за всичките масленки, затова ако искате да ползвате белтъците, може да направите само няколко масленки с шоколад, а по-голямата част да е с целувки.
За целувките
Шоколадовите масленки стават вкусни, но ако искате да ползвате белтъците, които остават след направата на масленките, по-подходящият вариант е с целувки.
Ако изберете този вариант след като отделите белтъците от жълтъците върнете белтъците в хладилника, докато не се изпекат масленките. Когато те са готови започнете да правите целувките, като изключите фурната за да поизстине. 
Белтъците, пудрата захар и ванилията се разбиват с миксер, докато сместа стане на пяна и не се разтича при обръщане на купата. Върху всяка масленка слагате по една лъжица от сместа за целувки (или оформяте с шприц), поръсвате със смлените ядки и слагате да се пекат в загрята на 100 градуса фурна за около 50 минути. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар