неделя, 18 ноември 2012 г.

Македонска мусака

Продукти:
около 1 кг. картофи
500 гр. кайма
1 глава лук
3 яйца
сол
вегета
черен пипер
чубрица
мазнина



Начин на приготвяне:
В сгорещена мазнина се запържва лукът, нарязан на ситно. Когато омекне лукът се добавя каймата и се бърка постоянно докато тя стане на трохи. Когато се изпържат продуктите добавете черен пипер, чубрица и вегета или сол ако е необходимо (може да замените подправките с други по ваш вкус). Когато е готова каймата сваляте от котлона.
Картофите се белят и се нарязват на колелца с дебелина около 5 мм. В намазнена тава (аз ползвам тава с диаметър 32 см.) се реди 1 слой картофи, посоляват се, изсипва се каймата и се разстила равномерно по цялата тава, върху тях се нарежда още един слой картофи. Мусаката се залива с малко вода (може би около 50-100 мл.) и отново се посолява леко. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага във фурната, пече се около час на силна фурна. Когато картофите омекнат,  яйцата се разбиват и се полива мусаката с тях. Връща се яденето във фурната, без фолио и се оставя докато се запече отгоре.
Това е една от любимите ми македонски рецепти и от както мога да правя тази мусака в къщи правя само такава. Надявам се и на вас да ви хареса.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар