петък, 13 февруари 2015 г.

Сърца преди Св. Валентин

Продукти:
190 гр. краве масло на стайна температура
200 гр. захар
1 яйце
350 гр. пресято брашно
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 ч.л. канела

20 гр. бял шоколад
20 гр. тъмен шоколад





Наближава деня на влюбените и естествено почват да ме завладявам емоции, вълнения и мисли за...готвене. Вече имам идея какъв да е десерта за 14-ти, но до тогава има още време и исках да приготвя още нещо докато чакам съботата и така заложих на един лесен и същевременно тематичен вариант. Рецептата за курабийките е лесна, а биха могли да бъдат направени и по друга рецепта и просто да се направят на сърца. Въпросът е, че сърчицата създават емоция в мен, а миризмата на ванилия и печени курабийки, която се носи от кухнята засилва приятните усещания.

Начина на приготвяне:

В купа се разбиват маслото и захарта, докато се получи пухкава смес. Добавя се яйцето и отново се разбиват продуктите. 
Към разбитите продукти се добавя ванилията и канелата (може да добавите и други аромати по желание) и се разбърква.  Започва да се добавя постепенно брашното, докато сместа го поеме.

Тестото се оформя на топка и се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 2 часа да се стегне. 
Когато се охлади тестото се разточва на тънко и се реже с формички. Сърцата се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180 градуса.
Когато се изпекат курабийките се вадят и се оставят да изстинат. 
Когато се охладят курабийките по желание може да се украсят с разтопен шоколад, аз използвах бял и тъмен.

1 коментар: