неделя, 7 декември 2014 г.

Чийзкейк с тъмен и бял шоколад

Продукти:
200 гр. какаови бисквити
90 гр. разтопено краве масло
3 с.л. пудра захар


300 гр. крема сирене "Филаделфия"
250 гр. маскарпоне
200 гр. бял шоколад
150 гр. заквасена сметана
30 гр. пудра захар

30 гр. тъмен шоколад



Днес моята половинка има рожден ден и затова исках да приготвя нещо специално и в крайна сметка избрах чийзкейк и реших да е с тъмен шоколад вместо с плод. След дълго ровене из интернет избрах рецептата на Ирина от Sunshine's kitchen. Естествено не изневерих на себе си и направих някои промени, но като цяло се придържах към рецептата.

Начин на приготвяне:
За основата: смелих на ситно бисквитите, добавих пудрата захар и ги разбърках, накрая добавих разтопеното краве масло и размесих добре съставките. Моите количества са малко повече от оригиналната рецепта, но и тавата ми е малко по-голяма (26 см.), така че дебелината е приблизително същата. 

Бисквитената смес се изсипва в тавата и се разстила по цялото дъно, като се притиска за да се изравни. 
Тавата се слага в хладилник, докато се приготвя крема за да стегне основата.
От белия шоколад се настъргват люспи с помощта на нож.
Белият шоколад (без люспите) се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна и се оставя да поизстине.
В това време крема сиренето и маскарпонето се размесват с мискер.
Заквасената сметана и пудрата захар се разбъркват.
Охладения шоколад се добавя към крема сиренето и маскарпонето и се разбъркват добре съставките.
Заквасената сметана също се добавя към сместа с крема сиренето и всички съставки се смесват с миксер.
Кремообразната смес се изсипва върху бисквитите и се разстила с шпатула за да се заглади отгоре.
Тавата се връща в хладилника и през това време тъмния шоколад се разстапя в микровълнова фурна и на тънка струйка шоколадът разпръсква върху чийзкейкът.  
Най-отгоре се разпределят люспите бял шоколад и чийзкейкът се връща в хладилника за една нощ.
Трудно е да се изчака до следващия ден за да се опита резултата, но чакането си заслужава.





5 коментара:

  1. За тази вкусотия,малката тавичка би била коштунство:))))
    Чудесен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, наистина си е мъка с такива малки колечества :)

      Изтриване
  2. Жана, ако може едно парче от тази вкусотия. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден, ама много чуден!:) За мен две парченца, моля:) Поздрави и весел декември!

    ОтговорИзтриване