четвъртък, 18 септември 2014 г.

Пълнени патладжани

Продукти:
2 закръглени патладжана
2 малки глави лук (може и една голяма)
150 гр. пилешко месо
сол
олио
малко настърган кашкавал







По традиция и тази година ходихме на гости на селото на приятеля ми и отново по традиция, като си тръгвахме ни натовариха с много повече храна от колкото можем да изядем. Един от продуктите в промишлени количества бяха патладжани и след печене мариноване, замразяване и затваряне в буркани все пак останаха няколко бройки и за пълнене. Рецептата беше имровизация и се получи много вкусно, затова реших да я споделя с вас.

Начин на приготвяне:
Патладжаните се почистват от дръжките, режат се на две и се издълбават. Почистените лодки се посоляват и се оставят да си пуснат довата.
През това време се сварява пилешкото месо и се къса на ситни късчета.

Лукът се реже на ситно, шепа от издълбаните патладжани също се нарязва на ситно.
В загрята мазнина се пържи лукът и като омекне се добавя нарязания патладжан и накрая и пилешкото месо. Продуктите се запържват като може да долеете и малко от водата, в която е вряло пилето, посолява се и когато водата се изпари ястието се сваля от котлона. 
Получената смес от лук, пиле и патладжан се разпределя по патладжанените лодки и се изравнява отгоре. Патладжаните се нареждат в тавичка с малко вода на дъното и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато патладжаните са се изпекли се поръсват с настъргания кашкавал и се връщат във фурната за още две минути да се разтопи кашкавалът.

1 коментар:

  1. Много вкусно ястие си ни поднесла, мила! Как красиво се е получила купичката от патладжан. Поздрави!

    ОтговорИзтриване