неделя, 4 август 2013 г.

Кифлички със сирене

Продукти:
500 гр. брашно + още за замесване
250 мл. прясно мляко
2 яйца
1 мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/4 пакетче масло от 125 гр. + по желание още за отгоре  върху кифличките
100 гр сирене + още за плънката





По време на почивката всичко беше страхотно. Аз естествено наблегнах на морската храна и биричките :) Но бих могла да кажа, че едно нещо силно ни липсваше по време на престоят ни и това бяха домашните закуски. Поради тази причина, когато се прибрахме и си починахме от почивката аз започнах да мисля за вкусни и по възможност лесни рецепти за закуски. Разбира се започнахме с палачинки, след тях започнаха да ми се въртят идеи за меки кифлички със сирене. Естествено нямах силите и желанието за нещо трудоемко като македонските соленки и така стигнах до тази рецепта. 

Начин на приготвяне:
Маята се смесва със солта, захарта, малко топла вода и се оставя на топло докато си удвои обема.
 На едното яйце се отделя жълтъка за намазване и останалия белтък и другото яйце с е разбиват с вилица.
Маслото се разтапя.
В купа се изсипва брашното (предварително пресято), добавя се млякото, разбитите яйца, маята, сиренето и маслото. От сместа се замесва меко тесто, като се добавя колкото е необходимо брашно.
Тестото се разточва на лист с дебелина 0.5 см. и се реже на триъгълници. 


В средата на всеки триъгълник се слага парче сирене, завива се на кифлична и кифличките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Всяка кифличка се маже с жълтък и по желание се слага малко парченце масло. 
Кифличките се пекат в загряна фурна на 200 градуса, докато придобият лек златист цвят.




Няма коментари:

Публикуване на коментар