сряда, 12 декември 2012 г.

Сладко от киви

Продукти:

2 кг. киви
1 кг. захар
5-6 пръчици карамфил










Имам изобилие от домашно киви и постоянно се чудя в какви рецепти да го ползвам за да не се развали. Ползвах го за единия вариант на масленките, мислих да правя смути, търсих рецепти и за торти с киви, но то така и  не свършва и така стигнах до рецепта за конфитюр от киви.

Начин на приготвяне:
Кивито се обелва и се нарязва на кубчета. В тенджера се смесва нарязаното киви, захарта и карамфила и се вари докато се сгъсти. За да проверите дали е достатъчно гъсто капнете от сладкото върху порцеланова чиния, изчакайте няколко секунди да се стегне и наклонете чинията, ако не се разтече значи е готово.
Стоплете бурканчета и ги напълнете с готовото сладко докато е още горещо, затворете с капачките и обърнете бурканчета, докато сладкото изстине.


6 коментара:

  1. Жане, страхотни снимки. С тази първата направо ме смая - толкова е слънчева. Никога не бях виждала растението киви, нямах и представа че така изглежда, а ако това е твоята градина, имаш достъп до завидни количества от този вкусен плод :-) Сладкото е много апетитно.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват снимките, първата и на мен ми е любима. Разтението наподобява лоза и е в двора да родителите на моя приятел, а количествата нас понякога ни затрудняват как да ги оползотворим :)

      Изтриване
  2. Здравейте, Жана. Много ми хареса снимката с бурканчето сладко. Твърдо съм решила да опитам да го направя и имам въпроси
    Плода трябва ли да е добре узрял или може итвърдо киви да ползвам? Имам много такива твърди кивита.
    А вода няма ли да прибавя - поне малко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При мен голяма част от плодовете бяха добре узрели, но имаше и твърди. Ако кивито е само твърдо мисля, че не е проблем, но ако е и кисело пробвай сладкото докато се вари и ако е необходимо просто добави още захар на вкус.
      Аз не слагах вода и мисля, че няма нужда, стана нормално гъсто.
      Надявам се да ти хареса :)

      Изтриване
  3. Тъкмо се чудех какво да правя с кутия омекнали кивита. Препратиха ме на страницата на вашия блог. Благодаря за идеята. Веднага запретвам ръкави :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, и аз се оказах със същия проблем като вас. За първа година имам толкова много киви в двора /33 кг./. Раздавах, ядем ние /2 души + дете/ и още има много. А почна застрашително да омеква. Утре се хващам на работа, и започвам да варя сладко!

    ОтговорИзтриване