четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Естонски неделен обяд


Естонски хляб


Съставки:
9 с. л. меласа
600мл. топла вода
15 гр. суха мая
1 с.л. инстантно кафе
1 с.л. какао
1 с.л. сол
250гр. пълнозърнесто брашно
250 ръжено брашно
190гр. бяло пшенично брашно
1 белтък









Начин на приготвяне:
Разтворете меласата в топлата вода. С тази смес залейте маята и разбъркайте. Маята се оставя докато втаса. 
В голяма купа смесете трите вида брашно, кафето, какаото и солта. В средата оформете кладенче и изсипете втасалата мая. С помощта на вилица започнете да обърквате брашното с течността, докато се получи гладко тесто. Готовото тесто го изсипете върху набрашнена повърхност и го месете около десетина минути. Преместете тестото в купа и го покрийте с фолио, оставете го на топло за час и половина, докато си удвой обема. 
След като е добре втасало тестото го премесете отново, разделете го на две равни части и ги оформете на топки. Двата хляба ги сложете върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете ги с брашно и ги оставете да втасат за още час, докато се удвоят. Гледайте да имат място. 
Когато двата хляба са добре втасали се намазват с разбития белтък и с остър нож се правят няколко разреза от горната страна. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, като може да пръснете с пулверизатор във фурната за да се образува пара. 
Пече се 35-40 минути, след което се оставя да изстине върху решетка. 



Салата с херинга и сьомга

Съставки:
листа китайски зеле (може да се замени с айсберг)
листа спанак
50гр. студено пушена херинга
50гр. топло пушена сьомга
2с.л. сирене котидж
сол, зехтин, балсамико

Начин на приготвяне:
Листата се почистват и накъсват, овкусяват се със сол, зехтин и балсамико. Добавя се накъсана на парчета пушена херинга и съставките се разбъркват. Листа с херингата се изсипват в съда, в които ще бъдат сервирани. В средата се добавя сиренето котидж и върху него се накъсва пушената сьомга. 



Сьомга с лимонова трева и лайм

Съставки
2 котлета сьомга
200 мл. сметана за готвене
1 лайм
1 стрък лимонова трева
пресен копър 
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Кората на лайка се настъргва на ситно. Копърът се нарязва на ситно, аз нарязах половината стрък лимонова трева на ситно, а другата половина я поставих на големи парчета в тавата (след като се сготви ги отделих). 
Котлетите сьомга се овкусяват със сол и черен пипер и се подреждат в малка тавичка. Върху тях се изсипва настърганата кора от лайм, копърът и лимоновата трева. Котлетите се заливат със сметаната и се пекат в загрята фурна на 200 градуса до готовност. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар