неделя, 20 април 2014 г.

Христос воскресе

Не съм много религиозен човек, затова и не гледам много на Великден от християнска гледна точна (това се отнася и до другите празници). Причините, поради, които обичам празниците са духът на празника; събраното семейство; ароматите, които се носят от кухнята и разнообразието в ежедневието. Също така държа на традициите и това, което помня от моето детство ще го повтарям с надеждата да остане и след мен.
Въпреки, че тази година няма да празнувам с голямо семейство, а само с любимия човек аз очаквах празникът въодушевено, най-вероятно заради духът на празника и ароматите от кухнята. Всяка година майка ми или баба ми ми напомнят, че съм луда да меся козунаци, вместо да си купя от магазина. Но аз продължавам да поддържам този симптом на моята лудост всяка година меся по един ден, вместо да купувам. Всъщност последните седмици чаках празничните дни с нетърпение именно заради денят прекаран в месене и втасване на козунаците. Другото любимо нещо, което очаквах естествено беше боядисването на яйцата. Тези приготовления минаха, но тръпката в мен ще живее докато не се изяде и последното парче козунак и последното шарено яйце.
Рецептата за козунак, която ползвам всяка година е традиционна, единственото, което разбообразявам е пълнежът. Аз все пак ще споделя рецептата от една страна за тези, които биха се възползвали и от друга страна да се похваля с красивите си златисти козунаци.

Продукти:
около 1500 гр. брашно
1 мая
6 яйца + 1
300 мл. прясно мляко
2 ч.ч. захар
125 гр. масло на стайна температура
настъргана кора от лимон
2 с.л. лимонов сок
ванилия
щипка сол

за пълнежа:
200 гр. стафиди (+ ракия и ром)
100 гр. сушени червено боровинки
1/2 шоколад
течен шоколад


Начин на приготвяне:

приготовления: Преди да замеся козунаците стафидите ги залях с ракия и есенция ром и ги оставих да поемат течността.

Маята се размива с 1 ч.л. захар, малко брашно и малка част затоплено прясно мляко и се оставя да шупне.
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се останалата част затоплено мляко, ванилията, солта, сокът и кората от лимон.
Брашното се пресява (аз започнах с 1 кг. и след това постепенно добавях остатъка от брашното), в него се прави кладенче и се изсипва яйчената смес постепенно, докато брашното поеме течността. След това се добавя маята, също се меси, докато браното я поеме и накрая се добавя маслото. Замесва се средно меко тесто като се добавя брашно, докато започне лесно да се отлепва от масата. Когато е готово тестото се оставя на топло за да втаса.
Втасалото тесто се омесва отново и се разделя на топки, като големината ще я прецените според съда, в който ще печете. 
Тази година реших да направя освен традиционните плитки и плитка, която не бях правила преди, като си отделих 6 равни топки. Всяка топка я разточих, така че да стане дълга и я поръсих с продуктите за плънката, като в 3 от топките сложих стафиди и шоколад, а в другите 3 стафиди и боровинки. Завих тестото на саламчета (ако не се разбира много от обясненията вижте снимката отдолу) и шестте самалчета ги сплетох на кръст, както е показано на снимките отдолу. Краищата на кръста ги подвих под основата и се получи кръг. Плитката я сложих в намазнена тава и я оставих да втаса отново. Когато удвои обема си я намазах с жълтък и я поръсих със захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.


Накрая ми остана малко тесто, което беше недостатъчно за цяла плитка и от него направих кексчета. Откъсах малка топка тесто, разтегнах я в кръгла форма и я намазах с 1 ч.л. течен шоколад и поръсих с малко червени боровинки. Кръгчето го пристегнах като подаръче и го сложих в намазнена форма за мъфини. Оставих кексчетата да втасат, намазах ги с жълтък и ги поръсих със захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса.


1 коментар:

  1. Во истина Воскресе! Здраве и благополучие да има в дома ви! Светли празници! Много красиви козунаци!

    ОтговорИзтриване