четвъртък, 27 март 2014 г.

Шоколадови кифлички

Продукти:
500 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
1 пакетче мая
2 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. олио
60 гр. течен шоколад
сусам







Когато в рецепта срещна сусам го избягвам, понеже не ми е много любим вкуса му. Наскоро ядох кифла с шоколад, която беше поръсена със сусам и комбинацията шоколад и сусам много ми допадна. От тогава почнах да умувам как да приготвя такива кифлички, като още от началото се сетих за тестото на мили брод . Мислех, че тази комбинация на меко и бухнало тесто с шоколад и сусам ще се получи много добре и така и стана - меки, бухнали, златисти, шоколадови кифли.

Начин на приготвяне:
Млякото се затопля.
Към маята се добавя шепа брашно и малко от затопленото мляко. Маята се оставя да втаса.
Б купа се изсипва брашното и захарта и се разбъркват. 
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с вилица.
Белтъците, втасалата мая и олиото се добавят към брашното. Замесва се тесто и разделя на 10-12 топчета.
Върху намазнена повърхност всяко топче се разточва в елипсовидна форма. Тестото се намазва с по една чаена лъжичка течен шоколад като се избягват краищата на тестото.Навиват се на кифлички и се редят в тава, покрита с хартия за печене. 
Притеснете краищата на кифличките за да не изтече шоколада през отворите.
Всяка кифличка се маже с жълтък и се поръсва със сусам.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато придобият златист загар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар