неделя, 23 март 2014 г.

Домашен шоколадов сладолед

Продукти:
100 гр. тъмен шоколад
200 мл. сладкарска сметана
100 мл. прясно мляко
5 с.л. захар
1 шепа шамфъстък










Времето се подобри (надявам се окончателно) и при тези високи температури отново дойде времето на сладоледа. Така реших, че най-хубаво е да си го приготвя у дома и да сложа каквото пожелая. Мисля, че се получи много вкусен резултат и е страхотен за топъл неделен ден като днешния.

Начин на приготвяне:
Шоколадът се начупва на парчета и се разтапя в микровълнова фурна (или на водна баня).
Към разтопения шоколад се добавя захарта и прясното мляко и сместа се разбива с миксер. След това разбитата шоколадова смес се оставя да стегне в хладилник. 
През това време се разбива сметаната, докато се втвърди.
Шамфъстъка се смила на ситни парченца.
Шоколадовата сметана се вади от хладилника и се добавя към сметаната и всички съставки се разбиват заедно с миксера, докато се омесят добре. 
Добавя се половината шамфъстък и сместа се разбърква отново за да се размесят добре фъстъците.
Сместа се слага във фризера за да стегне и се вади още 2-3 пъти преди да е замръзнала за да се разбие отново.
Когато сладоледът е говор се сервира на топки и се поръсва с остатъка от смеления шамфъстък.




1 коментар:

  1. Честита Пролет, миличка! Наистина днес беше много топло, така ,че твоето предложение е много подходящо:), а и вкусно и изкушаващо! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване