понеделник, 14 октомври 2013 г.

Настъпи есен

Настъпи есен и започна учебната година, наред с това и аз съм все по-заета и нямам много свободно време за хобитата си. Готвенето и поддържането на този блог са сред тях. Покрай ежедневните задължения готвенето се превърна по-скоро в задължение отколкото в разтоварващо удоволствие. Поради тази причина вечер, когато се прибирам мисля за ястие, което е лесно, познато и се приготвя бързо.
Не искам да остана погрешно разбрана - натовареното ми ежедневие не ми тежи, а даже напротив аз много обичам сверата, която съм  избрала за бъдеща работа. В момента съм записала магистратура по Клинична психология и денем ходя на лекции в психиатрията, слушам за различни случай, изследвам деца. Това са дейности, които ме зареждат, амбицират и пораждат много удоволствие. Въпреки това ми липсват и обиколките на супермаркетите, в които се лутам и дълго избирам зеленчуци, сирена, меса за да открия нова и вкусна комбинация. Липсва ми висенето в кухнята с часове, докато нещо ароматно се пече във фурната и ми липсват експериментите, които понякога ме изненадват с учудващо лош резултат :)
И така след няколко дълги седмици аз имах късмета да се разболея и въпреки че съботата ми беше заета аз отказах някои ангажименти за да се лекувам в къщи и да не нося зарази. 
Пратих приятеля ми до магазина, а аз останах в къщи да почивам. Така вечерта дори имах сили и желание да се повъртя в кухнята, през прозореца виждах есента, а аз стоях в кухнята с една сьомга и подправки от Гърция. Това ми напомни за лятото и изминалите топли дни. Ето го и резултатът: 

Продукти:
филе сьомга
2 яйца
2-3 шепи брашно
подправка за риба
копър
сол

за соса:
2 с.л. майонеза
2 с.л. кисело мляко
подправка за дзадзики (може да я замените с чесън на прах)
Начин на приготвяне:
Рибата се нарязва на парчета и се посолява.
Брашното и подправките се смесват.
Яйцата се разбиват с вилица.
Филетата сьомга се овалват в яйцето и след това в брашното с подправките. Филенцата се нареждат в тава покрита с хартия зя печене и се пекат в предварително загрята фурна.


Докато се петак панираните филенца се приготвя сосът като съставките се смесват и се разбъркват, докато стане гладка смес.


Въпреки мимолетните летни спомени аз усещам, че е
настъпила есента и тя ме вдъхновява и ето и доказателството:1 коментар:

  1. Надявам се, да си здравичка вече, а интересното при теб е, че това те е вдъхновило да кулинарстваш!:) Страхотна сьомга си приготвила, а тиквенцата са бижу! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване