понеделник, 16 септември 2013 г.

Айвер/айвар

Продукти:
3 чувала червен пипер
15 патладжана
1.5 - 2 литра олио
сол
захар
100гр. горчица








Айвер - това е нещо наподобяващо нашата лютеница, но много по-вкусно, като се приготвя чето в Македония и Сърбия. Напоследък забелязвам, че се среща все по-често и на българския пазар. По принцип се нарича "айвар", но тъй като аз знам за него от семейството на моя приятел, а те го наричат "айвер" на техен местен диалект и аз го наричам така.
До сега получавах буркани с айвер наготово, но тази година се включих в приготвянето му и затова мога да споделя тайната рецепта с привнесени някои нови добавки.

Начин на приготвяне:
Приготвянето на зимнина на село е тежка, но същевременно и много приятна дейност. Приготвихме пипера за изтърбушване и се настанихме под сянката на кивито за да изтърбушим пипера преди печене.


След като пиперът е почистен от дръжките и семките се пече по начин, които позволяват условията ви. На село понеже се приготвят по-големи количества, а и има печки на дърва или други подходящи съоръжения за тази цел, печенето на пипер е на огън и се пекат повече пиперки наведнъж.



След като се опекат пиперките от всяка страна се прибират в подходящ съд и се покриват с капак за да се задушат и да омекнат.
Обелват се и се почистват ако са останали семки.
Патладжаните също се опичат на огъня и се обелват и почистват.
Печеният пипер и патладжаните се смилат в мелничка, смесват се добре и се слагат в тава да за се варят. Варенето е дълго и тежко. За тези количества продължителността на варенето е около три часа, но ако вие го приготвяте в домашни условия в по-малки количества предполагам, че и продължителността ще се съкрати.
Слагате да варите айвера, като непрекъснато бъркате за да не загори. След известно време (да се посварят зеленчуците) се добавят олиото, солта и захарта и горчицата. Вкусът не трябва да е солен, а леко сладнеещ.
Варенето продължава, както казва свекърва ми, докато сместа започне да се хлъзга.
Когато айветът е готов се пълни в леко затоплени буркани, докато е още горещ, бурканите се обръщат с капачките надолу и се завиват добре с одеяло за да останат максимално време топли.
На следващия ден може да ги обърнете и да ги приберете.
Не пълнете всичката смес в буркани и оставете малко за ядене, понеже намазан на филийка хляб докато е още топъл е най-вкусен. Това е причината да нямам снимки на готовият айвер...след като напълнихме бурканите бях твърде заета да похапвам за да правя снимки :)
От тези количества ни излязоха около двайсет големи буркана.

4 коментара:

  1. Връщайки се вчера от почивка видях по сергиите на пътя такива хубави чушки, но поради липсата на място трябваше бързо да се откажа от спонтанно осенилата ме идея. Представям си колко вкусен и ароматен е станал този айвар!!! Иде ми да мина незабелязано покрай тавата с едно по-солидно залъче и да си топна от тази вкусотия.:-)))
    Усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. по никакъв начин не е по-вкусно от лютеницата. Просто е малко по-различно

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, а колко като килограми са чушките горе-долу, защото чувал е малко относително?

    ОтговорИзтриване