сряда, 23 януари 2013 г.

Пълнозърнести банички с месо или извара

Продукти:
за тестото:
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно + брашно за замесване и разточване
250 мл. хладка вода
2 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1/2 пакет краве масло от 125 гр. за намазване

за плънката с месо:
150 гр. пилешко филе
100 гр. сирене (аз използвах чедър)
сол

за плънката с извара:
1 ч.ч. извара
сол

Начин на приготвяне:
Брашното, водата, солта и оцетът се смесват, бъркат се добре докато се получи твърдо тесто. Полученото тесто се замесва добре за десетина минути. Тестото се разделя на 8 равни части, всяка част се оформя на топче и се разточва докато стане тънка кора.
















Аз приготвих по четири банички от двата вида: с месо и с извара. Съответно количеството плънка предложено в рецептата е за четири банички, ако решите да приготвите само един вид ползвайте двойно повече продукти.

Приготвяне на банички с месо:
Пилешкото месо се сварява в подсолена вода и се нарязва на ситно.
Разточената кора се маже с тънък слой разтопено масло и в единия край се нареждат ред пилешко месо, нарязано на ситни късове и ред чедър (може да замените с друго сирене, но е желателно то да е по-меко и да се топи), нарязан на парченца. Навива се на руло и се притиска в двата края да не изтече плънката. Намазва се отново с масло и се реди в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене. По същият начин се приготвят останалите банички и се подреждат в тавата на разстояние една от друга. Пекат се на 200 градуса докато придобият лек златист цвят.
















Приготвяне на баничките с извара:
Изварата се посолява, ако е необходимо.
Разточената кора се маже с тънък слой разтопено масло и в единия край се посипва извара. Кората се навива на руло, като се притиска в двата края и след това се навива на охлювче и отново се маже с масло. По същият начин се приготвят и останалите банички. Всичките се нареждат в тава, постелена с хартия за печене и се пекат на 200 градуса до златисто.





Няма коментари:

Публикуване на коментар