събота, 13 февруари 2016 г.

Кекс "Сърце"

 Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 и 1/2 ч.ч. брашно
50 гр. масло
2 ч.л. екстракт от ванилия
50 гр. бял шоколад
сладкарска боя





Често срещам хубави идеи в Интернет, които си "заплювам" и когато им дойде времето ги пробвам. Това е една от тези рецепти, които отдавна си харесах и в различни поводи се сещах за нея, но винаги я отлагах за следващият път. Мисля, че наближаването на Св. Валентин е добър повод и се пробвах. За жалост не намерих червена боя и сърцето не се получи ярко, но все пак в кекса има сърце, а той самият стана вкусен. Разбира се вместо боя може да ползвате и други естествени оцветители, като например какао. 

Начин на приготвяне:
Захарта се разбива заедно с маслото, добавят се яйцата и всичко се разбива до получаването на пухкава смес.
Към киселото мляко се добавя лъжичка сода за да се изгаси. 
Към разбитите яйца се добавя киселото мляко и ванилията и всичко се разбърква.
Брашното се добавя постепенно и след всяко добавяне се разбърква докато сместа го поеме. 
Сместа се разделя на две части. Едната част се оцветява със сладкарска боя и се изсипва във форма (моята е 24х10см), която предварително е поктита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
Когато кексът се готов се оставя да се охлади. След това се реже на филийки, като от всяка филийка се реже сърце с помощта на резец. 
Сърцата се подреждат отново във формата, така че плътно да прилепва едно до друго и отгоре им се изсипва останалата смес, така че да ги покрие целите. Отново се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Когато кексът е готов се оставя да се охлади. 
Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна, добавя му се малко масло (на върха на една чаена лъжичка). От шоколада се прави глазура, която се полива върху кекса.





3 коментара:

  1. Добра е идеята и кекса ти изглежда много добре! Приятен празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно се е получило сърчицето. Не мисля, че е проблем, че не е в червен цвят, Любовта няма цвят, нали:) , а то пък така добре се откроява. Поздрави!

    ОтговорИзтриване