събота, 4 януари 2014 г.

Линцер сладки

Продукти:
2 ч.ч. брашно + за разточване
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бадеми смлени на трохи
250 гр. масло
1 яйце
ванилия
1 ч.л. канела

пудра захар за поръсване
конфитюр (аз ползвах от боровинки)




За повечето от вас вероятно празниците привършват, но за мен тепърва предстоят. Моят приятел е от Македония и там Бъдни вечер и Коледа са на 6 и 7 януари и ще отидем да празнуваме още веднъж Коледа и с тях. Вероятно затова имам леки остатъци от коледен дух и реших да приготвя нещо коледно, което да занесем. Отдавна се каня на тези линцер сладки и всяка Коледа ги отлагам, понеже ми изглеждаха сложни и все имаше нещо ново за пробване. Така чудейки се отново попаднах на рецепта за линцер сладки и реших, че това е техният миг. Всъщност приготвянето им беше лесно въпреки, че беше продължително.

Начин на приготвяне:
Маслото се оставя на топло да се омекне леко и се разбива заедно със захарта, докато се получи пухкава смес. Добавя се яйцето и сместа се разбърква. 
Добавят се бадемите, ванилията и канелата и отново се разбърква.
Брашното се сипва постепенно като непрекъснато се бърка, докато сместа си поеме всичкото брашно.
Готовото тесто се завива с фолио и се оставя за няколко часа в хладилник.
Когато тестото се се стегнало добре се вади от хладилника и се разточва върху набрашнена повърхност. Изрязват се формички, като на половината от тях се изрязва и дупка в центъра.
Изрязаните курабийки се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато започнат за потъмняват леко по краищата.
Докато се печеше едната тава аз приготвях втора тава с курабийки и я оставях в хладилника докато се се опекат курабийките в първата. 
когато са готови курабийките с оставят да изстинат, след това цялата курабийка се намазва с конфитюр (внимавайте само да е по-гъст за да не се разтича много) и се слепва с курабийка с дупка. След като всички курабийки са слепени се поръсват с пудра захар.
Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар