500 гр. свинско месо
3 картофа
1 глава лук
1 морков
2-3 бр. дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
червен пипер
сол
50 мл. червено вино
От години искам гювеч и наскоро си купихме този глинен съд, аз разбира се веднага измислих как да се вкара в употреба.
Този вид ястия се традиционни в България, но тъй като аз готвя сравнително нестрандартно за мен са нещо различно и дори понякога предизвикателно. Все пак имах вдъхновение и реших да забъркам нещо по спомени от книги, снимки и предавания. Резултатът смятам, че беше сполучлив, въпреки че според мен би станало по-вкусно ако предварително се запържи месото, но в къщи предпочитаме да е здравословно.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета, картофите на кубчета, морковът на ситни кубчета, а лукът на полумесеци и всички продукти се изсипват в съда и се разбъркват. Ястието се овкусява с дафинов лист, черен пипер, червен пипер и сол на вкус. Залива се с виното и 1 ч.ч. вода и се покрива с капак. Пече се на 150 градуса за около 3 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар