понеделник, 7 декември 2020 г.

Здравословна торта

 Продукти:

за блата

130 гр. сварен сладък картоф
3 яйца 
1 ч.л. екстракт ванилия 
65 гр. зехтин 
165 гр. кленов сироп
125 гр. бяло брашно 
1 ч.л. бакпулвер 
1/2 ч.л. сода 
1/4 ч.л. сол 
65 гр. какао
краве масло за намазване на формата 

за глазурата 

2 броя авокадо 
65 гр. какао 
165 гр. кленов сироп 


По случай рождения ден на мъжът ми исках да направя торта, която хем той да хареса, хем да е подходяща и за дъщеря ми на 1 година и 3 месеца. Иронията е, че за нейния първи рожден ден поръчахме торта със захар, шоколад и куп други не дотам здравословни продукти. Естествено тя и от тази торта не яде много, но получи едно тънко парченце. 

Сладостта е от кленов сироп и според информацията, която америх, той за разлика от меда не причинява нито ботулизъм, нито е алерген. Използвах тази рецепта, като съм направила леки промени.


Начин на приготвяне:

Един дребен сладък картоф се обелва и сварява. Оставя се да се охлади и след което се прецежда от водата.

Фурната се включва да загрява на 180 градуса.

Подгответе си подходяща форма за печене, аз ползвах форма за торта със свалящ се ринг с диаметър 24 см. Сложих хартия за печене на дъното и намазах дъното и стените с разтопено масло.

От сварения картоф се отделят 130 грама и се намачкват с вилица. Яйцата леко се разбиват с вилица и се добавят към картофа, след което и ванилията, зехтина и кленовия сироп. Съставките се разбъркват. 

В друг съд се смесват сухите съставки - брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъсквате, след което постепенно започвате да добавяте сместа от течни съставки, като периодично разбърквате за да се смесят добре. Сместа се изсипва във формата и се пече 18 минути. Когато извадите сладкиша трябва да е сух и изпечен отгоре и сочен отвътре. Оставя се за десетина минути да се охлади във формата, след което се изважда и се оставя да се охлади добре върху решетка. 

През това време може да подготвите глазурата. В купата на кухненски робот слагате авокатото, какаото и кленовия сироп и разбивате докато стане гладка смес.

Охладения сладкиш се намазва с глазурата с помощта на шпатула иии готово може да го консумирате. Малко тежък е според мен, но рожденика обича тежки шоколадови торти. С многото какао изобщо не се усеща, че има сладки картофи и авокадо и същевременно е сладък и сочен.



Няма коментари:

Публикуване на коментар