за тестото
1 ч.ч. брашно
100 гр. пудра захар
125 гр. краве масло
за сметановата смес
3 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. пудра захар
за плодовата смес
1 ч.ч. смес от горски плодове
1 с.л. захар
есенция ром или ванилия по желание
Сдобих се с нови формички за печене и естествено веднага почнаха да ми минават идеи през главата как да ги използвам. Обмислих няколко варианта, но най-много ме влечеше да е нещо с горски плодове. До самия край не бях сигурна как ще се получи, но резултатът беше много апетитен и красив и ето я рецептата:
Начин на приготвяне:
Брашното, пудрата захар и маслото на стайна температура се смесват добре, докато стане меко тесто. Готовото тесто се слага в хладилник за 3 часа да стегне.
Когато тестото се стегне се подготвят сметановата и плодовата смес.
Сметаната и пудрата захар се разбъркват до получаване на хомогенна смес.
Плодовете със захарта и есенцията се слагат на котлона и се варят докато се разтопи захарта и леко да се сгъсти сока от плодовете.
За приготвянето на пайччетата ползвах малки формички, ако нямате такива може в една по-голяма да приготвите един цял пай.
Формите за пая се намазват с мазнина и се набрашняват. От тестото се правят топчета, които се раздърпват и се разстилат по дъното и стените на формичките за печене.
Във всяка формичка се слага по половин супена лъжица от сметаната и отгоре се украсява с плодовете.
Пече се в предватително загрята фурна на 180 градуса докато започнат да придобиват лек златист цвят.
Обожавам десерти с плодове, а тези малки изкушаващи пайчета са повече от прекрасни! Истинска наслада!
ОтговорИзтриване