понеделник, 14 януари 2013 г.

Солени пълнозърнести кексчета

Продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
3 с.л. овесени ядки
1 бакпулвер
1 яйце
1/2 ч.ч. зехтин
200 гр. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сол






Отдавна правя опити да направя хубав домашен пълнозърнест хляб. Пробвах различни рецепти и винаги нещо не се получаваше. За разлика от хляба мъфините винаги ми се получават (освен когато искам да ги снимам или да ги нося някъде :) ). Импровизирала съм многократно с рецептите за мъфини и вече дори не ползвам рецепти, а слагам продукти каквито намеря и въпреки това стават ароматни и пухкави. Наскоро правих пълнозърнести мъфини и понеже от самото начало бях решила да са за вкъщи и да не ги снимам станаха здравословни и много вкусни (след време ще кача рецептата). Така уикенда, когато пак ми блесна идеята да правя пълнозърнест хляб този път реших да е под формата на мъфини. Както винаги използвах каквото намеря и разбира се резултатът беше нещо странно, но все пак се получиха вкусни и цяла вечер ме питаха няма ли да качвам рецептата :) След като у дома ги оцениха толкова високо се надявам и на вас да ви харесат.

Начин на приготвяне:
Овесените ядки се заливат с вряла вода и се оставят да се накиснат за 5 минути.
В подходящ съд се смесва брашното, бакпулвера, солта и се добавят овесените ядки, като предварително са отцедени от водата.Разбърква се добре и се добавят киселото и прясното мляко и зехтинът. Яйцето се разбива с вилица и се добавя към сместа. Разбърква се добре за да се получи хомогенна смес.
Във форма за мъфини или в чашки за крем карамел се слагат хартийки за мъфини. Сместа се разпределя по чашките, като този път ги напълних почти до горе за да станат по-надути. 

Пекат се за около 20 муните, докато придобият лек златист загар, в предварително загрята фурна на 180 градуса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар