За поредна година прекарваме лятната почивка в Гърция и отново останах очарована от прекарването там. Едно от нещата, които обичам е храната и на първо място от всички вкусни неща са панираните калмари. За жалост в София не мога да намеря пресни калмари, а и не ми се получават, затова когато съм в Гърция задължително си поръчвам поне веднъж и винаги са вкусни.
Понеже аз не мога да ви предложа рецепта за вкусни калмари ви оставям да се наслаждавате на снимките, аз все още не мога да им се нарадвам :)
Друго любимо нещо са ми пазарите. Тази година бяхме в Никити и в петък посетихме местния пазар, като едно от нещата в списъка беше прясна риба. Когато отидохме си харесахме скариди и една риба, която не познавам а и не мога дори да прочета името й, но за сметка на това беше вкусна. Скаридите, за разлика от калмарите, сa лесни и почти винаги стават вкусни. Нямахме разнообразие от продукти в хотелската стая и затова импровизирах с наличното:
Продукти:
скариди
мед
бира
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Скаридите се почистват и се оставят в марината от бира и мед за час. Не посочвам количества, понеже не съм мерила и всичко е на око.
В тиган се загрява зехтин и скаридите се пържат за малко от всяка страна, докато си променят цвета, накрая се посоляват и се сервират.
Рецептата е лесна, а и станаха много вкусно, сигурна съм че основните причини се крият във факта, че скаридите бяха пресни, а гръцкият зехтин и мед са вкусни, също така и Mythos-a разбира се :) Но също така мсятам, че скаридите почти ивнаги са вкусни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар