петък, 20 септември 2013 г.

Торта "Шпански ветер" за първия рожден ден на блога

Продукти:

за блата:
6 белтъка
6 с.л. захар
3 с.л. мармалад от кайсии
шепа орехи смлени на трохи

за шоколадовия крем:
125 гр. краве масло
100 гр. пудра захар
6 жълтъка
50 гр. шоколад

100 мл. сладкарска сметана


Това е рецепта от тефтерите на свекърва ми и отдавна съм взела рецептата и мечтая да направя тортата. В превод името означава "испански вятър" и е сравнително трудна за приготвяне, затова дълго отлагах приготвянето, но реших, че първия рожден ден на блога е подходящ повод. Естествено резултатът беше леко разочароващ, понеже не стана както в оригинал - блатовете не са същите, шоколадът се разтече. Въпреки това тортата е много вкусна и си заслужава усилията.
 ! Само да спомена, че по рецепта продуктите са двойно повече, но поради липсата на толкова голяма тава и толкова много хора да помагат за яденето, аз съкратих количествата.

Начин на приготвяне:

за блата:
Белтъците, захарта и мармалада се смесват и се разбиват с миксер, докато сместа стане на пухкава.
В оригиналната рецепта сместа се пече в голяма правоъгълна тава и след това се реже на три блата. Понеже аз нямах подходяща тава разделих сместа на три и я опекох в малка форма с размери 10x25см. Ако имате по-голяма тава и решите в нея да печете, изсипвате в нея цялата смес и след това разрязвате блата на 3 от към тясната страна по показаната отдолу схема, като трите парчета са ви трите необходими блата.


По който и метод да опечете блата първо е необходимо да поръсите тавата със смлените орехи (ако изберете начина с малка форма поръсвате естествено с 1/3 от орехите) и отгоре изсипвате сместа (отново 1/3 ако е малка форма). Аз ползвах силиконова форма и затова не ми залепна, ако ползване обикновена тава поръсете и с брашно за да не залепва.



Блата се пече за 10 минути в предварително загрята фурна на  150 градуса и след това се пече още 25 минути като градусите постепенно се намаляват. В оригинал е 40 минути, но при моята форма и фурна щеше да изгори, ако ползвате голяма тава преценете според блата и ако е необходимо удължете времето.
Ако печете на три път пред втория и третия разбийте отново сместа за кратко за да е пухкава преди печене.

за крема:
Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна на слаба степен.
Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер, когато е добре разбита сместа започват да се добавят постепенно жълтъците и разбиването продължава. Накрая се добавя постепенно и шоколада и продължавате да разбивате още малко докато шоколадът се смеси добре и кремът е готов. Внимавайте да изберете пресни яйца, понеже няма термична обработка на жълтъците. 

Сладкарската сметана се разбива, докато стане твърда.
В подходяща чиния се слага първия блат, отгоре се маже с шоколадовата смес. Покрива се с втория блат и той се маже с разбитата сметана. Отгоре се слага и третия блат и с шоколадовия крем се намазва отгоре и от четирите страни на тортата. 
Готовата торта се слага в хладилник да стегне.


1 коментар:

  1. Честит рожден ден на това прекрасно местенце! Тортата е разкошна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване