понеделник, 8 октомври 2012 г.

Пастърмайлия


Продукти:
500 гр. брашно
300 гр. свинско месо
2 яйца
1/2 мая
1 ч.л. захар
сол
топла вода
масло
1 пиперка по желание



Това е поредната македонска рецепта в моя блог. Ползвах рецептата на свекърва ми, но съм направила и някои малки промени. Моят любим обича да яде пастърмалийята като основно ястие за вечеря, но мисля, че тя би била и много добра закуска.

Начин на приготвяне:
Маята с една лъжичка захар, сол и малко топла вода се оставя да втаса. 
Брашното, малко сол, топла вода (може би около 200 мл.) и втасалата мая се омесват добре на средно меко тесто. Готовото тесто също се оставя за да втаса. Според рецептата това тестото се разделя на 4 равни топки, но аз импровизирах и половината тесто го направих на нещо като една малка пица. Ако го правите по оригиналната рецепта четирите топки се притискат и се разстилат, като гледате да придобият леко продълговата форма. Тестото се притиска, така че по краищата да остане малко по-дебело, а в средата да е по-тънко.

Свинското месо се нарязва на ситни късчета и се посолява. Парченцата едно по едно се нареждат върху пастърмайлията като леко се притискат в тестото. По същият начин може и да сложите парчета пипер, това не се прави според оригиналната рецепта, но се получава добре. Слагат се няколко парченца свинска мас (аз използвах краве масло) върху тестото и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да е готово се намазва с едно разбито яйце и когато пастърмайлията е опечена напълно се вади от фурната и се завива в алуминиево фолио поне за 10-тина минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар