събота, 29 декември 2012 г.

Кекс с фурми и лешници

Продукти:
1 ч.ч. брашно + 1 шепа
1 непълна ч.ч. захар
2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
10 гр. фурми
ванилия
смлени лешници за поръсване (може и орехи)





Начин на приготвяне:
Содата се прибавя към киселото мляко за да се угаси и се оставя няколко минути, докато шупне млякото.
Яйцата  и захарта се разбиват с миксер докато се разбие добре захарта.
Киселото мляко се прибавя към разбитите яйца. Добавя се брашното, олиото и ванилията и се разбърква добре, докато се получи хомогенна смес.
Фурмите се почистват от костилките и се нарязват на парчета, овалват се в шепа брашно за да не потъват в тестото и се добавят към готовата смес.
Сместа за кекса се изсипва в подходяща форма, като гледате да не  пълните до горе, а пълните около 3/4 от съда за да има място да се надуе. Аз използвах малка форма за кекс, ако вие ползвате обикновена форма (от тези кръглите с дупка в средата) увеличете продуктите двойно. Поръсвате отгоре със смлените ядки и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.


сряда, 26 декември 2012 г.

Пълнена тиква

Продукти:
1 тиква (моята беше около 3 кг.)
150 гр. локум
150 гр. стафиди
150 гр. сушени плодове (кайсии, сливи, фурми, смокини или други по желание)
150 гр. орехи натрошени на едри парчета
1-2 с.л. мед
1 ч.л. канела





Начин на приготвяне:
На тиквата се отрязва капаче и се издълбава отвътре.
Всички продукти се изсипват в тиквата и се смесват добре. Количеството мед е на вкус, но все пак внимавайте да не стане твърде сладко, понеже плодовете и локумът са сладки. Налейте вътре в тиквата 50 мл. вода и покрийте с капака на тиквата. Цялата тиква се поставя в тава, на дъното на тавата налейте 1 ч.ч. вода.
Тиквата се слага да се пече на 250 градуса за около 3 часа.
Поглеждайте от време на време тиквата и ако всичката вода от тавата се е изпарила долейте още вода.







понеделник, 24 декември 2012 г.

Меки курабии

Продукти:
5 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар + 1-2 с.л.
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч олио
3 яйца
1 ч.л. сода
ванилия







Начин на приготвяне:
Киселото мляко и содата се сместват и се оставят за малко да се угаси содата.
Яйцата без единия жълтък се добавят към олиото и 2 ч.ч. захарта и се разбиват с миксер, докато захарта се разбие добре. Към разбитата смес се добавя киселото мляко, ванилията и брашното. Омесва се меко и лепкаво тесто. От него, с помощта на лъжица се оформят топчета и се нареждат върху тава, покрита с хартия за печене.
Единият жълтък, който остава се разбива и с него се мажат курабийките. 
По желание може да поръсите и с щипка захар. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.



четвъртък, 20 декември 2012 г.

Зеленчукова запеканка

Продукти:
4-5 картофа
1 глава лук
3 стръка праз
месото от 1 пилешко бутче
300 гр. заквасена сметана
сол, вегета







Начин на приготвяне:
Пилешкото бутче се сварява, месото се почиства от кокалите и се накъсва на ситно.
Картофите се белят и се нарязват на кубчета, лукът се нарязва на ситно.
В тава се смесват картофите, лукът и пилешкото месо. продуктите се поливат с малко вода, сол на вкус и се слага да се пече на 200 градуса.
Празът се нарязва на колелца и се запържва в сгорещена мазнина, когато омекне се добавя заквасената сметана и 1.ч.л. вегета. Продуктите се бъркат докато се втечни сметаната и се свалят от котлона.
Когато картофите омекнат се добавя празът, ястието се разбърква и се връща във фурната за още 10-тина минути.


понеделник, 17 декември 2012 г.

Козуначени мъфини

Продукти:
2 ч.ч. брашно
200 гр. захар
пакетче масло 125 гр.
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
бакпулвер
ванилия
80 гр. желирани плодови корички





Опитвах се да направя мъфини по рецепта за щолен. Но маята не ми втаса и започнах да мисля какво да направя. Чудех се как да променя рецептата, така че да е вкусно и да се избегне маята - и така направих тези мъфинки. Мисля, че експериментът беше успеше, поне на мен много ми харесаха. Не приличат на щолен, а по-скоро на козунак, но важното е че станаха вкусни. ето и рецептата:

Начин на приготвяне:
Яйцето се разбива добре с телена бъркалка.
Маслото се разтапя за минута в микровълнова фурна или ако не разполагате с такава за малко на котлон.
Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Добавя се захарта и ванилията. Към сухите продукти се добавят маслото, яйцето и киселото мляко. Всички продукти се разбъркват добре ако остават топчета може да разбиете сместа с миксер на средна степен. Накрая  се добават желираните корички (аз използвах готови купени корички) отново се разбъркват продуктите и се разпределят по хартийките за мъфини. 
Важно: Хартиените формички за мъфини трябва задължително да са поставени в метална форма за мъфини или в купички за крем карамел, понеже в противен случай те ще се разтекат и няма да имат този атрактивен външен вид.


сряда, 12 декември 2012 г.

Сладко от киви

Продукти:

2 кг. киви
1 кг. захар
5-6 пръчици карамфил










Имам изобилие от домашно киви и постоянно се чудя в какви рецепти да го ползвам за да не се развали. Ползвах го за единия вариант на масленките, мислих да правя смути, търсих рецепти и за торти с киви, но то така и  не свършва и така стигнах до рецепта за конфитюр от киви.

Начин на приготвяне:
Кивито се обелва и се нарязва на кубчета. В тенджера се смесва нарязаното киви, захарта и карамфила и се вари докато се сгъсти. За да проверите дали е достатъчно гъсто капнете от сладкото върху порцеланова чиния, изчакайте няколко секунди да се стегне и наклонете чинията, ако не се разтече значи е готово.
Стоплете бурканчета и ги напълнете с готовото сладко докато е още горещо, затворете с капачките и обърнете бурканчета, докато сладкото изстине.


неделя, 9 декември 2012 г.

Свински пържоли с подправки

Продукти:
2-3 бр. вратни свински пържоли
1 връзка пресен чесън
сол, черен пипер

за маслото:
200 гр. краве масло.
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
щипка вегета




Начин на приготвяне:
Маслото се омесва с магданоза, копъра и вегетата, по желание може да замените подправките с други, но за предпочитане е те да са пресни. Сместа се изсипва върху фолио за свежо съхранение, завива се и се оформя като саламче, като пристягате от двата края колкото можете за да излезе въздухът. Завитото саламче се слага в хладилник за да се стегне маслото За приготвянето на пържолите ще отиде не повече от половината от маслото, а остатъка може да го ползвате за друго ястие или да го намажете на филийка.

Свинските пържоли се начукват с чукче и се овкусяват със сол и черен пипер.
Чесънът се нарязва на колелца
В тава се поставя парче алуминиево фолио, прегънато на две за да се получи нещо като джоб. Пресният чесън се разстила върху фолиото, отгоре се нареждат пържолите и върху всяка пържола се слага по колелце от готовото масло. Фолиото се прегъва по краищата за да е добре завито месото. Пече се на 200 градуса до готовност.